Michel Van Laer is 80 geworden.

Director of Photography  Michel Van Laer SBC is tachtig geworden. Tijd voor een kort gesprek.

Michel stopte zes jaar geleden met werken na een bijzonder lange carrière.
Hij begon als “electro” en werkte vervolgens enkele jaren als geluidsman.
Aansluitend kocht hij zijn eigen 16mm filmapparatuur en werkte als freelancer voor de nieuwsdienst van de BRT.
Na het filmen van talloze reportages en documentaires ging de belangstelling naar fictie. Michel filmde veertig jaar lang fictie.

Michel Van Laer was DOP van 14 langspeelfilms en een ontelbare reeks televisieseries.
Hij filmde onder andere 6 seizoenen van elk 13 afleveringen van de bekende TV-reeks ASPE. Samen waren dat al meer dan 600 draaidagen.

Zoals anderen van zijn generatie volgende hij de technische evolutie op de voet vanaf 16mm omkeerfilm, via 35mm filmsystemen, Digital Betacam en wat nu genoemd wordt “digitale cinematografie”. Michel heeft aan den lijve ondervonden hoe een ambacht een industrie werd.

Michel Van Laer: “Ook vandaag is het perfect mogelijk voor jonge mensen om binnen ons beroep van functie te veranderen, te evolueren en door te groeien in die richting die je zelf het beste ligt. Het belangrijkste advies dat ik kan geven is dat het een kwestie is van de juiste attitude, de juiste spirit en het grijpen van de kansen die op je pad voorbijkomen. Natuurlijk hangt veel af van toeval en toevallige ontmoetingen. Maar toeval kan je ook een handje helpen. En thuis zitten wachten op werk is geen optie.